Ska du åtgärda dina förhöjda radonvärden själv?

Vi på Pressura har en mångårig erfarenhet av radonutredningar och radonåtgärder, men även åtgärda redan gjorda radonåtgärder.

Risken om inte åtgärden föregås av en grundlig utredning kan till exempelvis vara:

Ni tror att det var bara blåbetong som var problemet och installerar en frånluftsfläkt på taket för att öka luftomsättningen. Vad är då risken med denna åtgärd?

Det kommer alltid att finnas markradon i viss grad i Din inomhusmiljö, och om du via en frånluftsfläkt och kanske lite friskluftsventiler försöker skapa en bättre luftomsättning, bör du vara medveten om att detta kommer skapa ett undertryck i fastigheten, och med ett ökat undertryck ökar risken för markradonintrång markant.

Kommunen kanske har en ”radonkarta” som påvisar att det inte finns förhöjda markradonvärden i just ditt område, men har kommunen verkligen koll på var din makadam under plattan kommer ifrån? Kanske det till och med är blåbetongkross under plattan?

Summa summarum, det är ofta en mindre bra idé att göra radonåtgärder själv om man inte har fullständig koll på varför man har fått förhöjda radonvärden från första början.

Att åtgärda radon behöver inte vara så komplicerat, men dokumentation och vetskap är fantastiskt smart att börja med! 


Föregående
Föregående

Varför har jag fukt- och mögel på min kallvind?

Nästa
Nästa

Badrumsfläktar, bra eller dåligt?