Har vi skapat ett nytt problem med solceller?

Negativt ur fuktsynpunkt med solcellspaneler?

Uttorkning av kallvindar av solens värmande strålar är extra viktigt under perioden oktober till mars.  Denna period är vindar och kattvindar extra utsatta för fukt utifrån såväl som inifrån boyta. Solinstrålningen beräknas till 800-1000 kWh/m2 per år, beroende på takvinkel, -lutning och om man bor i Norrland eller Skåne. 
800-1000kWh/m2 är mycket som blir en avfuktande och värmande effekt för en vind. Det vet alla som har varit uppe på vinden hur varmt det kan vara en solig junidag. Ett normalstort villatak tappar till stor del denna uppvärmning som skulle gått till att torka taket. 


Solpaneler måste ha en kylande luftspalt mot taket för inte tappa effekt när paneltemperaturen går över 25°C. Denna luftspalt skuggar således underliggande tak. Och 1 C°  temperatur minskning inne på vinden ger hela fem procents höjning av luftfuktigheten (RF).  Då många vindar möglar eller ligger på gränsen till att mögla kan en liten temperaturförändring på någon grad kan orsaka mögelskador.  Av besiktningsmän utfärdade överlåtelsebesiktningsprotokoll visar oftast att norrsidan brukar det vara frekvent mögelangrepp under det att på den varma södra sidan av vinden brukar det vara mera begränsat. Dvs den skugga som finns på den norra sidan gör vinden något kallare och fuktigare vilket gynnar mikrobiell påväxt.

Om detta skulle stämma kommer det bli stora konsekvenser för solcellsägare inom en snar framtid…

Föregående
Föregående

Radonmätning på din arbetsplats, behövs verkligen det?

Nästa
Nästa

Har du spindlar i din krypgrund så är det en frisk krypgrund?!? Tja, nej va?