Radonmätning på din arbetsplats, behövs verkligen det?
Det kan du hoppa upp och sätta dig på!
Allt från din lokala pizzeria till den stora biltillverkaren har lagkrav på att radonhalt skall säkerställas till ≤ 200 Bq/m³. Nivån skall gälla i bostäder, i lokaler som allmänheten har tillträde till, samt arbetsplatser.
I strålskyddsdirektivet 2013/59/Euratom framgår att handlingsplanen för radon ska inkludera strategier för att hantera risker med exponering för radon i bostäder och på arbetsplatser.
Om en arbetsgivare inte lyckas sänka radonhalten till 200 Bq/m³ uttryckt som årsmedelvärde under arbetstid så måste detta anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten enligt dess föreskrifter SSMFS 2018:10. Ansvarig för denna rapportering är arbetsgivaren.
Så hur är det med Din arbetsplats, är radonvärdena säkerställda?
Om man under flera år utsätts för förhöjda radonhalter finns det risk att utveckla lungcancer. Sveriges Strålsäkerhetsmyndighet bedömer att cirka 500 personer varje år drabbas av lungcancer till följd av radon. Det är den näst vanligaste orsaken efter rökning. Ju högre halt och längre tid man exponeras, desto större är risken att radon orsakar skada.
// Radon, the silent killer!